Klik door naar archiefvoor oudere berichten

Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies van het Voedingscentrum om 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis, zoals zalm, forel of makreel. Veel mensen halen deze aanbeveling niet. Ik merk dat ook in mijn praktijk. Soms komt dat doordat mensen vis echt niet lekker vinden. Heb je echt een hekel aan vis? Neem dan in ieder geval visoliecapsules om ervoor te zorgen dat je voldoende visvetzuren binnenkrijgt. Soms wordt te weinig vis gegeten doordat men gewoon niet gewend is om regelmatig vis op tafel te zetten. En dan moet de knop om! Zorg dat je standaard vis in de diepvries hebt liggen. Verse vis kan natuurlijk ook, maar niet iedereen is in de gelukkige omstandigheid een goede viswinkel of –kraam in zijn of haar buurt te hebben. Voor je gezondheid is ook vis uit blik een prima keuze! Kies wel altijd voor vis met een MSC of ASC keurmerk i.v.m. overbevissing en natuur- en milieuproblemen.

Ga op zoek naar een paar lekkere visrecepten, waarbij de vis op een gezonde manier wordt bereid. Vis kan nog zo gezond zijn, als je ‘m gaat paneren en frituren dan wordt het een vette bende en sla je de plank finaal mis! Beter is het de vis te grillen, te pocheren, te bereiden in de oven of te bakken in weinig olie in een pan met een anti-aanbaklaag. Maar wist je dat je van vis ook een stoofpotje kunt maken? Vis wordt meestal vergezeld van witte wijn, maar in onderstaande stoofpot wordt rode wijn gebruikt en dat is een verrassende combinatie! Een lekker licht gerecht, dat prima samengaat met een portie zilvervliesrijst en bijvoorbeeld een salade van mais en komkommer. Je kunt er ook gestoomde broccoli bij eten. Wij hebben er vanavond in ieder geval weer van genoten.

Visstoofpotje (4 personen)

  • 4 stuks of 600 gram tilapiafilet (diepvries)
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 dl rode wijn
  • 1 visbouillontablet
  • Provencaalse kruiden (vers of uit een potje)
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Olijfolie
  • Peper/zout

Snipper de ui en de knoflook. Verhit wat olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en de knoflook glazig. Verkruimel het bouillontablet erboven en voeg de tomaatblokjes, de rode wijn, de provencaalse kruiden, het chilipoeder en 1 dl water toe. Breng aan de kook. Laat de saus op een middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten inkoken tot sausdikte (zonder deksel op de pan). Snijd intussen de vis in grove stukken en bestrooi met wat peper en zout. Als de saus voldoende ingekookt is leg je de stukken vis erin. Even voorzichtig roeren zodat alle stukken goed in de saus liggen. Doe de deksel op de pan en stoof de vis in 10 min gaar in de saus. Niet meer teveel roeren, dan blijft de vis mooi heel.

Eet smakelijk!