Klik door naar archiefvoor oudere berichten

Ontbijtkoek heeft een gezond imago. Ik zie regelmatig dat mensen kiezen voor een plakje ontbijtkoek als tussendoortje omdat ze denken dat het gezond is. Op de verpakking van ontbijtkoek staan vaak een aantal kreten vermeld die heel hoopvol klinken, zoals: ‘vetarm’ of ‘bron van vezels’ of sterker nog: ‘Pijnenburg ontbijtkoek, mag iedere dag’. Ja, van de fabrikant mag dat uiteraard! Maar is ontbijtkoek wel zo’n verstandige keuze? Wel eens op de ingrediëntenlijst gekeken? Dan zie je dat deze ‘gezonde’ ontbijtkoek voor ongeveer 1/3 deel bestaat uit suiker. Sterker nog, het ingrediënt dat voorop staat in de ingrediëntenlijst en dus het hoofdbestanddeel is van de koek is glucose-fructosestroop en dat is één van de vele schuilnamen van suiker. Het klopt, de koek is inderdaad vetarm. Qua energie blijft een plakje ontbijtkoek daardoor ook netjes onder de 100 Kcal en dat is voor veel mensen die op hun gewicht willen letten een belangrijke reden om voor ontbijtkoek te kiezen. Maar eigenlijk doe je je lichaam tekort met ontbijtkoek. Want door de hoeveelheid suikers die erin zitten stilt dit plakje ontbijtkoek misschien wel even de lekkere trek, het stilt echter niet de echte trek! Het levert je te weinig voedingsstoffen die je lichaam echt verzadigen en je krijgt meestal snel daarna al weer zin in iets.

Ontbijtkoek is dus eigenlijk een stille leverancier van behoorlijk wat toegevoegde suikers, die je in een gezond eetpatroon zoveel mogelijk zou moeten laten staan. Geen ontbijtkoek meer dus? Nee hoor, dat gaat wat ver, er bestaan immers geen verboden voedingsmiddelen. Maar wees verstandig in je keuze. Heb je trek? Neem dan bijvoorbeeld een belegde volkorenboterham, een handjevol ongebrande/ongezouten noten of een schaaltje yoghurt met wat stukjes vers fruit. Dat levert je echte voedingsstoffen die je veel meer verzadigen dan een plak koek. Maar heb je gewoon onweerstaanbare zin in  koek? Dan kun je natuurlijk kiezen voor een plak ontbijtkoek. Maar je kunt ook een keer zelf iets maken. Wat dacht je van een amandel-bananenbrood gemaakt van pure ingrediënten? Suikervrij. Lactosevrij. Glutenvrij. Makkelijk te maken, boordevol goede voedingsstoffen, voedzaam en lekker!

Amandel-bananenbrood zonder toegevoegde suikers

  • 150 gram amandelmeel (bijvoorbeeld van De Tuinen)
  • 50 gram boekweitmeel
  • 3 eieren
  • 3 middelgrote rijpe bananen
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Pureer de bananen en de ontpitte dadels in de keukenmachine. Met de staafmixer moet ook lukken denk ik. Of anders de bananen fijnprakken met een vork en de dadels heel fijn snijden. Klop in een kom de eieren met het zout luchtig, een minuut of 3 – 4. Voeg de banaan-dadelpuree toe aan de eieren en klop even door. Voeg daarna het amandelmeel, het boekweitmeel en het bakpoeder toe. Nog even goed doormixen en daarna overdoen in ingevet cakeblik. Bak het brood in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar.