Klik door naar archiefvoor oudere berichten

Havermout is populairder dan ooit. Bij het ontbijt als pap of in een smoothie, tussendoor als koekjes of cupcakes: veelzijdig is deze graansoort in ieder geval. Maar havermout is ook lekker, goedkoop en gezond. Zes redenen om regelmatig havermout te eten:

1. Havermout verlaagt het cholesterolgehalte

In havermout komen bijzondere vezels voor: beta-glucanen. Het zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. En passant binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterolgehalte.

2. Havermout houdt de honger in toom

Doordat havermout zoveel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt het de maag lang ‘vol’. Daarom is het zo’n geschikt ontbijt om de ochtend zonder knorren door te komen. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in het bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed.

3. Havermout is lief voor de lijn

Een kom havermout, gemaakt van 6 eetlepels (30 gram) havermout met 250 ml halfvolle melk levert je 230 kcal.  Doe er nog wat fruit doorheen en je hebt een super voedzaam en gezond ontbijt van ongeveer 300 Kcal.

4. Havermout bevat antioxidanten

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. In bijna alle ‘natuurlijke’ producten, zoals groenten, fruit en noten komen antioxidanten voor. Ook in havermout dus, en dan met name polyfenolen, antioxidanten die ook veel voorkomen in rode wijn, thee en uien.

5. Havermout biedt variatie

Is een bord havermoutpap saai? Tja, de smaak is natuurlijk vrij neutraal. Maar daardoor kun je wel volop variëren met smaakmakers. Fruit bijvoorbeeld. Plakjes banaan zijn erg lekker, net zoals blauwe bessen of bramen (uit de diepvries) of stukjes appel. Het is ook erg lekker om er wat gehakte noten of gedroogde vruchten zoals abrikoos, vijg of pruimen toe te voegen.  Maar je kunt van havermout veel meer maken dan alleen pap. Als je de smaak van pap niet kunt waarderen (net als ik!) kun je havermout ook net als muesli, gebruiken door de yoghurt.  Je kunt er ook een lekkere crumble van maken of koekjes van bakken. Er zijn op internet veel leuke recepten met havermout te vinden.

6. Havermout is snel

Je kunt al een dampende kom havermout op tafel hebben staan in een paar minuten. Breng in een pannetje 250 ml melk of water aan de kook. Voeg de havermout toe, roer goed door en laat 1 minuut doorkoken. Het is aan te raden wel bij het pannetje te blijven, om overkoken te voorkomen. Laat de havermout dan nog even staan, voeg de smaakmakers toe en smullen maar. Dit snelle recept geldt overigens voor de havermout die in de supermarkt te koop is. De havermout uit de natuurvoedingswinkel is niet voorgekookt en moet dus ongeveer een kwartier koken voor deze gaar is.

Tot slot een lekker en gezond recept: havermoutmuffins met blauwe bessen. Te gebruiken als ontbijt of als gezond en voedzaam tussendoortje. Er zit geen suiker in, dus wellicht even wennen. Probeer maar eens en voeg anders naar smaak nog een beetje honing toe.

Havermoutmuffins met blauwe bessen

Ingrediënten voor 10 st.
1 banaan
2 eieren
125 ml melk
2 tl bakpoeder
125 gr havermout
Handvol blauwe bessen (kan ook uit de diepvries)
1 tl kaneel
Snuf zout
Scheutje zonnebloemolie of neutrale olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden. Mix de havermout met de banaan, het bakpoeder, de eieren en de melk zodat het een massa wordt. Mix niet te lang. Voeg eventueel wat extra honing toe. Voeg de kaneel, een snufje zout en een scheutje zonnebloemolie of neutrale olijfolie toe. Voeg op het laatst de blauwe bessen toe. Verdeel het beslag over ingevette cupcakepapiertjes die je in een muffinbakplaat zet. Bak de muffins in ongeveer 30 – 35 minuten goudbruin en gaar. De muffins zijn gaar als een sateprikker er schoon en droog uitkomt.