Klik door naar archiefvoor oudere berichten

Regelmatig vragen mensen mij: wat eet jij zelf nou eigenlijk op een dag? En aangezien ik cliënten aan het begin van een traject altijd vraag een aantal dagen een eetdagboek bij te houden leek het me goed om dat zelf ook eens te doen. Ik omschrijf mezelf als een bewuste eter. Ik plan mijn maaltijden, houd van regelmatig eten en kies bij iedere maaltijd voor ruime porties groente en fruit. Het standaard koekje bij de koffie eet ik al jaren niet meer. Ik houd van verse ingrediënten en laat pakjes en zakjes voor wat ze zijn. Maar hoe ziet dat er nu uit in de praktijk? Graag geef ik jullie hierbij een kijkje in mijn eetgewoonten tijdens een normale werkweek afgelopen juni. De weekenden wijken meestal wat af. En op feestjes/verjaardagen doe ik overal (met mate) aan mee. Lekker eten en vooral genieten van lekker eten heeft niets te maken met hoeveelheden.

Dinsdag

Ontbijt

Als ik opsta drink ik altijd een glas water op mijn nuchtere maag. Daar kan ik niet meer zonder. Als ontbijt neem ik een schaaltje halfvolle yoghurt met stukjes fruit (gele kiwi, bosperzik en aardbeien), een paar gehakte amandelen, een halve eetlepel lijnzaad en 3 eetlepel havermout. Ik drink er een kop thee bij.

Tussendoor

Koffie met opgeklopte halfvolle melk en 2 glazen water.

1 snee roggebrood met appelstroop (lekker na het hardlopen).

Lunch

2 volkorenboterhammen met roerei van 2 eieren, wat snippers gerookte zalm en bieslook. Daarbij een salade van groente uit de groentela (net wat ik in huis heb). Deze keer 1 tomaat, 1 kleine winterwortel in stukjes, stukje komkommer, verse koriander (ik heb altijd wat kruidenpotjes op het terras staan), klein scheutje sesamolie, peper en zout. Ik drink er een glas karnemelk bij.

Tussendoor

3 koppen thee en 3 glazen water achter mijn bureau.

Smoothie van 100 ml halfvolle melk, wat bosbessen (diepvries) en een kleine banaan.

Avondeten

Gewoon hollandse pot. Drie gekookte aardappels, flink wat gekookte snijbonen, een gebakken rundertartaartje en een eetlepel jus. Glas water erbij.

Tussendoor

Een toetje eten we eigenlijk nooit doordeweeks. Vaak zo tegen acht uur of half negen een schaaltje yoghurt. Nu dus ook: halfvolle yoghurt met een klodder halvajam en een eetlepel muesli. Verder drink ik nog een paar koppen thee.

 

Woensdag

Ontbijt

Zelfde als dinsdag. Eigenlijk eet ik altijd yoghurt met havermout en noten/lijnzaad. De variatie zit ‘m in het fruit dat erdoor gaat. Maar nu liggen er nog kiwi’s en bosperziken op de schaal, dus die neem ik.

Tussendoor

3 koppen thee

1 snee roggebrood met halvarine en een plakje Leerdammer 30+ kaas (lekker na het sporten).

Lunch

Kop tomaat-paprikasoep (homemade). Salade van een klein blikje uitgelekte kikkererwten, een restje gekookte snijbonen van gisteren, 1 tomaat, 1 stengel bleekselderij, 1 bosuitje, 2 plakjes gekookte ham in stukjes, wat koolzaadolie, azijn, peper en zout.

Glas karnejus (50/50 karnemelk en sinaasappelsap).

Tussendoor

Koffie met opgeklopte melk

Paar koppen thee

Halve mango in stukjes met een paar amandelen erbij

Avondeten

Volkorenpasta met gegrilde groente uit de oven (courgette, paprika, ui, tomaat op smaak gebracht met wat olie en kruiden) en een stukje gebakken zalmfilet. Glas water.

Tussendoor

Schaaltje yoghurt met wat halvajam en een eetlepel muesli. Twee koppen thee en 2 stukjes witte chocolade.

 

Donderdag

Ontbijt

Zie dinsdag en woensdag.

Tussendoor

Koffie met opgeklopte melk.

Snee roggebrood met halvarine en een plakje Leerdammer 30+ kaas (na het sporten).

Lunch

Samen met Ronald naar een nieuw koffie- en theehuisje (Tasttoe in Ruurlo) om te lunchen voor onze trouwdag. Ik neem een kop witte thee, daarna een griekse salade van sla, paprika, ui, tomaat, olijven en fetakaas. Dressing van olijfolie en citroensap (heb ik even nagevraagd). Heerlijk puur! Twee stukjes landbrood met kruidenboter en tot slot een cappuccino met een toefje slagroom in een glaasje.Glas water.

Tussendoor

Flink stuk galiameloen en drie koppen thee.

Avondeten

Zelfgemaakte nasi van zilvervliesrijst met stukjes kip, veel wokgroenten en kruiden. Gebakken eitje en verse atjar erbij.Glas water

Tussendoor

Afspraak met vriendin. Lekker bijkletsen in een cafeetje. Ik neem 2 glazen thee en daarna een rivella. Bij de thee een klein blokje noga. Laat op de avond thuis neem ik nog een paar stukjes meloen uit de koelkast.