Klik door naar archiefvoor oudere berichten

Er zijn veel diëten die gouden bergen beloven op het gebied van afvallen. Poeders, pillen, shakes, low-carb, superfoods: de dieetindustrie verdient goud geld aan mensen die een slank lichaam als ideaalbeeld in hun hoofd hebben geprent. En toch zijn er in Nederland meer mensen met overgewicht dan ooit! Blijkbaar is het wondermiddel nog niet ontdekt. En laten we realistisch blijven: een wondermiddel bestaat helaas ook niet! Dat we met z’n allen steeds weer in nieuwe beloftes geloven heeft te maken met een diep verlangen naar een gezond en slank lichaam. We blijven maar zoeken naar die ene zogenaamde ‘magic bullet’ die ervoor zorgt dat we slanker worden, zonder dat we verder al te veel inspanning hoeven leveren. Tuurlijk, we willen best een tijdje afzien: flink trainen in de sportschool en 40 dagen zonder suiker houden we wel vol. En inderdaad: er is een paar kilo af! Maar daarna wordt het lastig en val je terug op je oude eet- en leefgewoontes met als gevolg dat de verdwenen kilo’s er al snel weer terug zijn. ‘Maar hoe moet het dan wel? Zeg me wat ik moet doen!’ hoor ik vaak tijdens een eerste gesprek met een cliënt die werkelijk alles al geprobeerd heeft en soms ten einde raad is….

Afgelopen week zag ik een interview met Sven Kramer bij RTL Late Night. Hij gaf antwoord op de vraag wat toch zijn ‘geheim’ is van jarenlang ongeëvenaard succes. Er zijn toch veel meer schaatsers met talent? Schaatsers die er, net als hij, alles voor over hebben om de nummer 1 te worden? ‘Klopt’ zei Sven, ‘maar het gaat er niet altijd om wat je er voor wilt DOEN om succesvol te zijn, maar vooral ook om wat je ervoor wilt LATEN’.

En zo is het uiteindelijk natuurlijk ook bij afvallen! Ik kan er helaas niet meer van maken en beloof cliënten geen gouden bergen: voor een blijvend gezonder en slanker lichaam zul je niet alleen dingen moeten doen, maar ook dingen moeten laten. Niet zo extreem als bij al die diëten die je al geprobeerd hebt, maar stap voor stap ongezonde gewoontes gaan vervangen door gezondere gewoontes die blijvend zijn en die zorgen voor een nieuwe balans. Dat kost tijd, dat kost aandacht en soms moeite, maar het kan ook een mooie ontdekkingstocht zijn naar nieuwe, gezonde gewoontes die heel leuk en lekker zijn. En dat de kilo’s daarmee niet als sneeuw voor de zon verdwijnen is logisch, maar onthoud: kleine stappen zorgen samen voor een groot resultaat!